canal du midi cruise

 

Motorjacht huren zonder vaarbewijs bij vakantieboot.nl

Canal du Midi – vaarverslag – pagina 1 zaterdag

met vakantieboot.nl op weg van Carnon Montpellier naar Homps bij Carcassonne via Sète, Agde
Vaarverslag Canal du Midi en Canal du Rhône à Sète, van Carnon Plage (Montpellier) naar Homps bij Carcassonne (enkele reis): 140 km, 17 sluizen, 25 draaiuren. 4 personen aan boord + mascottehondje Ella (team Vakantieboot.nl)

30 augustus scheepten we om 16 uur in Carnon Plage in en er was nogal wat aan vooraf gegaan.
We konden namelijk niet eerder dan de donderdagavond ervóor met 2 auto’s vertrekken en onze Fiat Ducato is niet zo snel dat je de af te leggen 1330 km in een dag aflegt.
De route ging over Maastricht, Luik, Luxemburg, Nancy, Dijon, Châlon sur Saône, met een doorsteek naar de A75 richting Clermont-Ferrand en Millau over de hoogste brug ter wereld vanwege een bezoek aan ons hoofdkantoor in Digoin (zuidelijke Bourgogne).
Weinig slaap dus –ik was de enige chauffeur op de Ducato, die in een overdekte garage in Homps werd gestald.

Met de luxe auto reden we van Homps naar Carnon.
Eerst deden we wat boodschappen in een behoorlijk dure Casino buurtsuper in Carnon Plage en hadden er spijt van dat we niet eerder grote voorraden bij een grote supermarkt, een Leader Price of zo hadden ingeslagen.
Maar de luxe wagen waarmee we uit Homps waren gekomen bleek te beperkt belaadbaar vanwege de grote gastank achterin en de 4 inzittenden.

Onze boot, een Nicols 900 motorjacht uit 1999 lag aan de kade van het kanaal op ons te wachten.
Een hut met tweepersoons bed met douche, wastafel en toilet vóór en eenzelfde hut maar dan met een extra bedje achter.
Het was de bedoeling dat we de inventaris en de apparatuur goed inspecteerden. Niet dus… -lees hier hoe we ons vertrek eigenlijk hadden moeten voorbereiden…
Later bleek dat het personeel van de basis in de extreme drukte niet had gezien dat de ruitenwisser het niet deed. (het had vijf maanden niet geregend…)
Beter opletten dus…ook wij…waar gewerkt wordt worden tenslotte wel eens fouten gemaakt.
Inmiddels heeft men op mijn verzoek de inspectieprocedure bij het verhuurbedrijf aangescherpt en zich geëxcuseerd voor het ongemak.
Natuurlijk hadden we ook even terug kunnen varen of een monteur kunnen laten langskomen dan was het mankement meteen verholpen geweest…daarentegen kwamen wij er pas achter toen op druk water een waterspuwende waterscooter ons passeerde en ik even helemaal niets meer zag.
Het heeft daarna helemaal niet meer geregend.
Nog een verzoek van de verhuurders: schrijf alstublieft elke technische of andere onregelmatigheid aan boord op een briefje voor de monteur want daar kan de volgende huurder weer van profiteren.

Na het afwikkelen van de inschepingprocedure en het warmdraaien van de motor staken wij van wal.

canal du rhone a sete hand on deck

De kersverse bemanning was uitzonderlijk paraat (vooral Ryanne d’Arc…zie foto) en wij genoten van het prachtige uitzicht over de étangs rondom het kalme en rechte kanaal dat eigenlijk bestond aan evenwijdig aan elkaar lopende dijkjes in deze kustmeren.
boot huren in de Languedoc

Tijdens het varen bestudeerde ik de vaarkaarten, iets wat ik eigenlijk vroeger had willen doen maar al onze Vagnon-gidsen van dit gebied waren plotseling uitverkocht dus zelf zaten we zonder…
Het Canal du Rhône à Sète volgt de kustlijn en we besloten de komende dagen hier en daar aan te leggen om naar een strand te wandelen.
Tussen Palavas-Les-Flots en Maguelone dreef een pontonbrug die plotseling werd geopend toen wij er dichtbij waren. Bijna hadden wij gezwicht voor een bezoekje aan een drijvend restaurant naast de brug.
overnachten aan het Étang du Thau ten zuidwesten van Carnon Montpellier
De eerste nacht legden we aan op een stil stuk dijk tussen Maguelone en Frontignan, na Palavas-Les-Flots te zijn gepasseerd.
De chef van de basis Carnon had ons afgeraden om bij de lawaaiige spoorbrug van Frontignan te overnachten.

Canal du Midi – vaarverslag – pagina 2 zondag en maandag
De volgende ochtend legden we daar aan om nog wat vergeten mondvoorraad in te slaan.
Net op tijd want het was zondag en de buurtsuper ging om half een dicht.
Het was een lust voor het oog om te zien hoe snel Alle Hens Aan Dek Ryanne en Ferry met de trossen leerden omgaan
Wel makkelijk voor Greet die het niet zo op had met trossen, harde kanten en bewegend water.
Het was heet weer en wij wandelden anderhalve kilometer over de dijk en langs de weg die naar het strand en de zeejachthaven van Frontignan Plage voerden.
Een badplaats waarvan er vele liggen langs de kust van de Languedoc, meest lage nieuwbouw van weekendhuizen en –appartementen, restaurantjes en winkeltjes.
Het strand bestond uit zand en rotsen en wij hebben er heerlijk gezwommen in kristalhelder water.
Erg zout vond Ferry, nadat hij een onbedoelde slok had genomen.
Hondje Ella dook ook in zee om een stokje te halen die ze in een zelfgegraven gat op het strand begroef.
de boordwas is droog-nu het strijken nog
Ons badgoed droogde in een oogwenk aan onze lijven onder de brandende zon en we gingen lunchen op het terras van een typische bijna-aan-het-strand tent.
Gekookte Mosselen (Moules Marinières), heerlijk aangemaakte sla, een heleboel patat en veel mayonaise voor de dekbemanning.
Zelf trakteerde ik me op een karafje rosé streekwijn.
per vakantieboot.nl huurboot zonder vaarbewijs op Canal du Rhône à Sète in de buurt van Sète en Frontignac Zuid Frankrijkbassin du thau bij Marseillan en Sète de oversteek van onze vakantieboot.nl jachten naar het Canal du Midi
Later in de middag voeren we via Sète het Etang de Thau op, 6 x 14 km.
Hier bevinden zich de grootste oesterbanken van Zuid-Frankrijk.
Het kan hier ongenadig waaien maar het was deze keer echt zondagsweer en Ferry en Greet namen het roer over.
De e-mail moest tenslotte worden afgehandeld, elke dag, net als op kantoor maar dan per laptop en gprs-mobieltje.
Terloops kwam ik een aardige site tegen over het Canal du Midi :
kijk maar eens op: http://www.home.zonnet.nl/Mouringh.Marga/Midi2001/Midi1.htm
Wij voeren tot aan de ingang van de haven van Marseillan (klik aan..) en dobberden daar even rond.
bij Agde, per Vakantieboot.nl jacht van Carnon Montpellier naar Homps via het ëtang du Thau
Omdat het daar te druk was besloten we bij les Onglous, net ten zuiden van het vuurtorentje, te overnachten.
We betaalden daar een klein havengeld en nemen water in.
We waren nu in het Canal du Midi…..Paul Riquet begon in 1681 met dit levenswerk om de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan te verbinden.
De volgende ochtend legden we na een korte tijd varen in het kanaal ter hoogte van Marseillan Plage aan.
Het was maar een half uurtje lopen naar het strand via een drukke weg en we moesten Ellaatje kort aan de lijn houden.
Het dorp is niet erg authentiek maar bestaat wel uit hoofdzakelijk laagbouw. De sfeer is er heel gezellig (wij kenden Marseillan Plage al van vorige vakanties)
Voor liefhebbers van mosselen en ander zilt lekkers uit de zee zijn er betaalbare restaurantjes en je kunt je er ook voordelig in de nieuwe kleren steken.
Een oude bekende op dit gebied was Monsieur Philippe Rutovic, een krasse zeventiger al jaren ’s zomers de kleding boutique “Gazoline”heeft op Chemin de l’Airette 51, vóór in het dorp.
Hij is nog een èchte kleermaker en ’s winters is de winkel dicht want dan maakt men de nieuwe collectie voor het volgend seizoen in zijn eigen atelier. Greet slaagde goed bij hem met een prachtige bikini en Ryanne ging ook met een goed gevulde draagtas de winkel uit.
Het strand was redelijk rustig en we namen een heerlijke duik in de Middellandse Zee.
Terug aan boord voeren we naar Agde. Nu kwamen we de eerste sluizen tegen en de indrukwekkendste daarvan was de ronde sluis van Agde, die zich vlakbij een van onze bases bevindt. In Vias deden we boodschappen waarmee we een kilometer sjouwden; wat misten we een fiets met stevige bagagedrager!. In dit dorp zich een heel groot pretpark maar toen we voorbij voeren scheen alles in diepe rust.
Laat in de middag staken wij onze pennen in het gras van van les Poilhés. We koken aan boord en gaan na een gezellig avond rozig naar de kooi.
Die “kooien” sliepen overigens heerlijk. Wij hadden onze bedenkingen toen we tweepersoons matrassen zagen die aanmerkelijk dunner waren dan we thuis gewend waren maar we toch waren elke ochtend heerlijk pijn- en kramploos uitgerust.
Na het aantrekkelijke haventje van Colombiers aangedaan te hebben voeren we over het aquaduct van Béziers dat vlak bij het roemruchte historische centrum ligt waar ooit de Katharen werden verbrand.

vakantieboot.nl boten passeren de sluizen van fonserannes bij Béziers Canal du Midi sluizen fonserannes bij Béziers de sluizen van fonserannes Canal du Midi de sluizen van fonserannes met onze huurboot op de route Carnon-Homps
De volgende ochtend voeren we naar de beroemde 7 sluizen van Fonsérannes, soms heeft men het over 6 of zelfs over 9 sluizen…
wij passeren met onze houseboat de beroemde sluizen van fonserannes bij Béziers
Goede planning met de openingstijden van de sluizen is belangrijk en we moesten drie uur wachten voordat wij eindelijk omhoog konden.
Naast het complex staat ter vervanging een locomotiefachtig bouwsel dat ooit de boten omhoog zou moeten trekken maar daar is al jaren nog geen sprake van.
Over een lengte van 304 meter bereikt men een hoogteverval van 21,44 meter en wij moesten trapsgewijze omhoog, stroomopwaarts.
Dat was heel goed te merken toen we eenmaal door de sluizen gingen met drie boten tegelijk.
Een soort regisseur met een pet op stond aan de wal aanwijzingen te geven en Ryanne en Ferry hielden op de kade de boot in bedwang door de trossen stevig in hun handen te houden.
Omdat we vooraan lagen leek het alsof we in een snelle speedboot zaten want het water kwam met een kolkende gang aanstromen.
Een unieke en inspannende gebeurtenis!
tunnel van malpas onderweg met huurjacht op Canal du Midi
Hierna namen we nog een paar sluizen, afgewisseld door een prachtig rustig landschap van het kanaal omzoomd door platanen. Ook passeerden wij de Tunnel van Malpas die uit zandsteen is gehouwen.

capestang Languedoc onderweg op het canal du Midi cafe de la grille-capestang per huurboot onderweg op het Canal du Midi
Na een paar uur varen legden we aan in Capestang
’s avonds wandelden wij, na een paar kleine handwasjes gedaan te hebben die de strijkbout nooit halen, via trappen en geurig bloeiende laantjes omlaag naar het centrum van Capestang (klik voor mooie foto’s), 13 km van Béziers en 18 km van Narbonne.
De prachtige 14-eeuwse kerk torent hoog boven de rest van de stad uit.
Hongerig namen we de menukaarten van een aantal restaurants in ons op.
De keus viel op “Café de la Grille” op het Place Jean-Jaurès naast de kerk.
Daar hebben we geen spijt van gehad want wat hebben we genoten daar op het gezellige terras!
Wij zaten er tussen de bomen waarin kleurige lampjes hingen en er stegen heerlijke geuren op vanaf de gril die op het terras stond opgesteld.
Gegrild vlees, inktvisringen, salades, de wijn…het was allemaal even vriendelijk, lekker en gul geserveerd tegen redelijke vergoeding.
Opgetogen liepen we de weg terug omhoog naar het kanaal. Op zulke momenten is een Na een paar uur varen legden we aan in Capestang
overnachten op het canal du midi
’s avonds wandelden wij, na een paar kleine handwasjes gedaan te hebben die de strijkbout nooit halen, via trappen en geurig bloeiende laantjes omlaag naar het centrum van Capestang (klik voor mooie foto’s), 13 km van Béziers en 18 km van Narbonne.
De prachtige 14-eeuwse kerk torent hoog boven de rest van de stad uit. schijnwerper best handig…

De volgende dag zijn we naar de markt gegaan en Greet heeft een hartvormig horloge gekocht waar je met veel moeite de tijd op kunt aflezen. Maar tijd schijnt er alleen maar te zijn voor de sluiswachters zodat we daar niet te zwaar aan tillen.
Aan het einde van de ochtend trokken wij de pennen uit het gras en voeren door…
onderhoud scheepshond Zuid Frankrijk per huurboot
Ellaatje was aan haar begeleide siësta toe…
Van Capestang voeren we naar Ventenac (klik hier) waar we afmeerden aan een prachtig betegelde kade, vlak voor een wijnkasteel met een mooi dorpje, een park en een mooie begraafplaats ernaast.
opschrift op kerkhof Ventenac Canal du Midi, onderweg naar Homps
Op de begraafplaats stond een graftombe van ene Pastoor Alexandre Planton met de volgende vers erop:
“blijf van de hagel bespaard
wie voor mij een gedachte bewaart”
men zegt hier dat de voorspelling vaak schijnt te zijn uitgekomen….
Een begraafplaats die we met een opgewekt gevoel achter ons lieten om terecht te komen bij de achterdeur van het wijnkasteel.
onderweg wijn tanken in Ventenac Canal du Midi
Na geproefd en niet uitgespuugd te hebben kochten wij wat dozen en flessen voor de reis en voor thuis.
Op een heleboel plaatsen langs het kanaal zie je verwijzingen naar wijnproeverijen en ook naar enkele olijfolieproeverijen…
De dorpjes langs het kanaal lieten zich extra slaperig zien omdat de zomerfeesten voorbij waren en de wijnboeren druk bezig waren met het binnenhalen van de oogst.
Ondanks de extreme droogte van de afgelopen zomer was alles groen en het was heerlijk ergens aan te leggen en weg te dromen op het ruisen van de bomen.
Langs het -meest onverharde- jaagpad kwamen we sporadisch wandelaars en fietsers tegen.
De boot voer heerlijk soepel en maakte nauwelijks lawaai…wij voelden ons één met de omgeving.
Na een middagje varen passeerden we het kanaal Canal de la Robine dat naar Narbonne en Port-la-Nouvelle voert en meerden in Le Somail aan, na water ingenomen te hebben.
le somail water innemen en bunkeren aan de Canal du Midi kade tussen de eenden
Dit was vrijdag en de volgende ochtend moesten wij de boot inleveren te Homps.
le somail drijvende winkel van Sinkel op het canal du Midi le somail met boekenmuseum restaurant en stopplaats voor onze huurboot
In le Somail bekeken we nog even een reusachtig boekenantiquariaat vlakbij de brug en we kochten een mandje en wat stokbrood op een winkel-van-sinkelboot.
Onderweg stopten we wat in verstilde kleine dorpjes aan het kanaal, wandelden wat, lazen wat en genoten van een lunch met als nagerecht een zalige siësta…
fruitdruifje uit de Franse Midi en haar speelgoed
fruitdruifje en haar speelgoed…altijd al gek op techniek geweest.
thuis reed ze op een motorfiets….
De Dag van Het Afscheid – Schoonmaken en samen met de basismanager van Homps de boot doornemen.
In Homps aan het Canal du Midi gaan wij van boord eindpunt van onze Canal du Midi cruise schoonmaak in Homps

Met bezwaard gemoed tilde ik de hond van boord
“Één week is eigenlijk te kort” zei Greet.
Een groter compliment had de verhuurder zich niet kunnen wensen.